Fietsen is gezond, goed voor het milieu en het vermindert files. Daarom wil het kabinet de fiets van de zaak fiscaal stimuleren. De regels voor een fiets van de zaak worden minder ingewikkeld. Dat heeft staatssecretaris Snel van Financiën op 19 maart 2018 in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Geen kilometers meer bijhouden

Er moet een simpele regeling komen voor werkgevers die een fiets van de zaak ter beschikking stellen aan hun werknemers. Hiervoor zouden zij, net als bij de auto van de zaak, een forfaitaire bijtelling tot het belaste loon kunnen rekenen. Een stuk eenvoudiger dan het huidige systeem.

Nu moet de werkgever namelijk de werkelijk gereden privékilometers vermenigvuldigen met de werkelijke kilometerprijs, eventueel verminderd met de eigen bijdrage van de werknemer voor het privégebruik. De kilometerprijs bestaat uit de kosten per kilometer aan afschrijving, onderhoud, verzekering en eventueel elektriciteit. Volgens de branche wordt er door deze ingewikkelde berekening veel te weinig gebruik gemaakt van een fiets van de zaak.

Nog even wachten

Hoe hoog de bijtelling voor fietsen wordt, is nog onduidelijk. De nieuwe regeling wordt de komende tijd samen met brancheverenigingen uitgewerkt en moet per 1 januari 2020 ingaan.